Vieraskynä: Mihin pääomasijoittaja tarvitsee suorahakukumppania?

Pääomasijoittajan nyrkkisääntö voisi olla seuraava: “Yhtiö menestyy, kun oikeat johtajat ovat oikeissa paikoissa.”

Kuulostaa varsin yksinkertaiselta menestysreseptiltä, saatat nyt pohtia. Eikä kyseessä mikään erityisen haastava yhtälö olekaan, kunhan apuna oikeiden johtajien löytämisessä on taitava suorahakukumppani, jolla riittää ymmärrystä niin yhtiön liiketoimintaan kuin pääomasijoittajan toimintatapoihin.

Pääomasijoittajan ja suorahakukumppanin yhteistyön pohjana on aina vahva luottamus. Aidon luottamuksen ilmapiirin vallitessa onnistuu myös aito sparrailu siitä, mitä yhtiön johdolta vaaditaan.

Mutta mitä pääomasijoittajan ja suorahakukumppanin yhteistyö sitten tarkoittaa siinä vaiheessa, kun yrityskaupat ovat käsillä – ja mihin pääomasijoittaja oikeastaan suorahakukumppania tarvitsee?

Onnistunut yhteistyö suorahakukumppanin kanssa alkaa ostettavan yhtiön nykyjohtamisen arvioinnilla

Havainnollistava esimerkki urheilun maailmasta: vaikka joukkue olisi täynnä maailman parhaita tähtipelaajia, ei menestys aina ole taattu. Sen sijaan keskivertoryhmäkin voi tehdä hyvää tulosta jos he vain onnistuvat puhaltamaan yhteen hiileen.

Vai mitä luulet esimerkiksi Islannin jalkapallomaajoukkueen menestyksen takana piilevän?

Kuten varsin usein, myös tässä tapauksessa joukkueurheilun logiikka on siirrettävissä yritysmaailmaan. Jos yhtiössä vaikuttavien ihmisten kemiat eivät kohtaa keskenään, on huipputuloksia yleensä turha odotella, vaikka johtoryhmä olisi täynnä alansa parhaita ammattilaisia.

Taitava suorahakukumppani kykenee siis paitsi hahmottamaan yhtiön tulevat johdon rekrytoinnin tarpeet, myös arvioimaan luotettavasti johtoryhmän nykytilan: sen osaamistason, vahvuudet ja heikkoudet, soveltuvuuden sekä vallitsevan yrityskulttuurin.

Johdon arviointi on parhaimmillaan pääomasijoittajan “HR due diligence”

Pääomasijoittajan investointihorisontti vaihtelee tyypillisimmillään 3,5 vuodesta 7 vuoteen. Jos heti investoinnin alkuvaiheessa ei kiinnitetä riittävästi huomiota oikeanlaisen johtamisosaamisen kartoittamiseen, voidaan helposti menettää jopa vuosi tehokasta toiminta-aikaa.

Johdon arviointi – eräänlainen pääomasijoittajan “HR due diligence” – kannattaa ottaa työn alle jo yrityskauppavaiheessa. Vaikka kaupanteko on tyypillisesti aikataulutukseltaan hyvin kiireinen, on tärkeää, että sen lomassa otetaan aikaa myös nykytilanteen selvittämiselle yhdessä suorahakukumppanin kanssa. Näin voidaan välttyä monilta epämukavilta yllätyksiltä tulevaisuudessa.

Johdon arvioinnissa ripeä mutta huolellinen toiminta on siis hyve. Kun nykytilanne on ajoissa kartalla, on tulevaisuuden osaamistarpeitakin helpompi hahmottaa hyvissä ajoin – parhaimmillaan jo kaupantekovaiheessa. Tällöin yrityksen kurssia voidaan jo etukäteen ruveta kääntämään haluttuun suuntaan esimerkiksi erilaisilla henkilöstövalmennuksilla tai henkilömuutoksilla.

Hyvä suorahakukonsultti ei ole pääomasijoittajalle opettaja vaan mentori

Taitava suorahakukonsultti on parhaimmillaan pääomasijoittajalle sparraava mentori – ei niinkään opettaja, joka yrittää kaataa valmista tietoa omasta päästään oppilaan hyödynnettäväksi. Valmiiksi pureskeltujen ratkaisujen sijaan hyvä suorahakukumppani osaa siis esittää sellaisia osaamisen kehittämiseen liittyviä kysymyksiä, joiden pohjalta pääomasijoittaja lopulta onnistuu avaamaan ratkaisun itse itselleen.

Esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä suorahakukonsultti voi auttaa pääomasijoittajaa hahmottamaan, minkälaisia rekrytointeja tai yhtiön sisäisiä osaamisen uudelleenjärjestelyjä onnistuminen vaatii:

  • Mitä yhtiössä on tapahtumassa tulevaisuudessa?
  • Minkälaista osaamista tulevaisuudenkuva vaatii onnistuakseen?
  • Kuinka hyvin yhtiön nykyisen johdon toimintatavat vastaavat tulevaisuudenkuvaa?
  • Minkälaista uutta osaamista tarvitaan, jotta tavoitteisiin päästäisiin?
  • Mikä on vallitseva yrityskulttuuri ja mikä on arvioitu olevan menestyvä yrityskulttuuri?
  • Mikä on yhtiön lähitulevaisuuden tavoite ja pitkän aikavälin tavoite?

Suorahaulla onnistuneeseen täsmärekrytointiin

Avainhenkilön rekrytoinnin onnistuminen parhaalla mahdollisella tavalla on organisaation menestyksen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Suorahaku on tehokas täsmäkeino tavoittaa parhaat mahdolliset ehdokkaat avoinna olevaan tehtävään.

Oletko pohtinut, olisiko suorahaku oikea ratkaisu juuri sinun organisaatiosi johdon rekrytoinnin haasteisiin?

Kirjoittaja, seniorikonsultti ja partneri Markko Ihamuotila on toteuttanut lukuisia avainhenkilöiden suorahakuja pääomayhtiöihin ja tuntee hyvin pääomasijoittajien tarpeet ja odotukset rekrytoinneille.

(8.2.2019, päiv. 28.2.2022)

  • Fin